Kære medlemmer
På baggrund af en medlemshenvendelse omkring pighalsbånd har jeg behandlet henvendelsen og oplyst omkring brug af pighalsbånd i seneste nyhedsbrev pr. den 6. juli 2024. Denne artikel har givet anledning til usikkerhed angående brugen af ”pighalsbånd”/”dressurhalsbånd”. Der skulle rettelig have stået ”dvs. at brugen af pighalsbånd, som ikke overholder den til enhver tid gældende dyreværnslovgivning, er forbudt”. Jeg beklager den gene, som denne forkerte formulering må have medført.
Jeg har desuden rettet henvendelse til Fødevarestyrelsen for at sikre henvisning til de rette bekendtgørelser. Jeg har i den forbindelse fået oplyst nedenstående, således der henvises til § 5 i bekendtgørelse nr. 1749 af 30. november 2020 og ikke som i tidligere nyhedsbrev:
”Fødevarestyrelsen kan oplyse, at bekendtgørelse nr. 815 af 15. juni 2023 om visse aggregater, halsbånd m.v. til dyr, herunder om forbud mod brug og markedsføring, ikke finder anvendelse på aggregater og halsbånd mv. til hunde. Det fremgår af bekendtgørelsens § 1, stk. 2, nr. 2.
For halsbånd til hunde gælder § 5 i bekendtgørelse nr. 1749 af 30. november 2020 om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde, der har følgende ordlyd:
§ 5. Halsbånd skal være lavet af et materiale, der er velegnet til brug på hunde, og som ikke på nogen måde skader hunden.
Stk. 2. Brugen af halsbånd, der på den indvendige side er forsynet med skarpe eller spidse pigge, er forbudt.
Stk. 3. Der må kun anvendes halsbånd med en fast lukning eller med en glidelukning, der har en selvudløsende stramningseffekt. Disse halsbånd må på indersiden være forsynet med stumpe metalombøjninger eller tappe, der dog højst må have en længde på 8 mm fra underkanten af efterfølgende led.
På hunde er det således tilladt at bruge halsbånd, der på indersiden er forsynet med stumpe metalombøjninger eller tappe, der dog højst må have en længde på 8 mm fra underkanten af efterfølgende led.”
Med venlig hilsen
Helen Kragh
Konstitueret landsformand
Fakta om ”JUNKER RSV – A 02002”
JUNKER RSV – A 02002 er ikke en schæferhund, men
Belgische Herdershond, Mechelse / Malinos ved navn Lippy van de Lemahof.
BAGGRUND FOR SAGEN:
- Lippy van de Lermahof er en hollandsk opdrættet Belgische Herdershond, født den 17.06.2016.
- Lippy blev som hvalp købt af en dame og senere solgt til en RSV2000 opdrætter.
- Hunden blev herefter fremstillet og avlskåret i RSV2000 - nu under navnet Junker RSV – A 02002.
- Lippy van de Lermahof’s navn er ændret til Junker RSV – A 02002 og registreret i den Tyske VDH - FCI (Fédération Cynologique Internationale) som FCI racen 166, Schæferhund.
- Lippy / Junker RSV – A02002 indgår herefter i avlen i og uden for Tyskland.
PROBLEMSTILLING I DANMARK:
- Desværre er der opdrættere i Danmark, der viser interesse for Junker RSV – A02002 og hans afkom og benytter dem i avlen.
- Schæferhundeklubbens avlsråd konstaterer i 2022, at der er hundehvalpe efter Junker RSV – A 02002 afkom, der bliver registreret i Dansk Kennel Klub (DKK) under racen Schæferhund (race 166), uden der er registrerede forældredyr i stamtavlen.
DNA-TEST OG RESULTATER:
Schæferhundeklubben iværksatte i samarbejde med DKK en afstamningskontrol ved at DNA-teste hvalpe og voksne hunde med Junker RSV – A 02002 i stamtavlen, for at racebestemme om individernes afstamning er schæferhunde og ikke blandingshunde.
DNA-racebedømmelsen blev udført af Københavns Universitet (KU), og blodprøverne, som blev testet, var udtaget på afkom (hvalpe og voksne hunde) efter Junker RSV – A 02002.
Resultatet viste klart og tydeligt, at afstamningen over Junker RSV – A 02002 ikke er en raceren schæferhund, men blandingshund med Belgische Herdershond, Mechelse / Malinos i generne.
KONSEKVENSER:
DKK erklærerede hermed avlsforbud på Junker RSV – A 02002 og hans afkom.
Dette avlsforbud er fornyligt blevet ophævet, fordi Junker er registreret i FCI som race 166 Schæferhund, og dermed kan avlsforbuddet ikke opretholdes.
HOVEDBESTYRELSENS HANDLINGER:
Vi er ikke vidende om, at der er nogen opdrættere, der er medlem af Schæferhundeklubben, der avler på hunde, som ikke er racerene. Heldigvis for det, da vi som klub kun er interesseret i at beskytte vores avl, så alle, der køber en Schæferhvalp, er sikker på at få en 100% ren Schæferhund.
Schæferhundeklubben har i mere end 2 år haft kontakt med DKK angående denne sag.
Hovedbestyrelsen har den 17.05.2024 skrevet til SV og spurgt, hvad SV og deres moderorganisation VDH (Verband für das Deutsche Hundewesen) gør for, at der ikke avles på Junker og Junker afkom i Tyskland. Vi har modtaget svar fra SV, at de har videresendt vores forespørgsel til VDH.
Vi har endnu ikke modtaget svar derfra, men rykker naturligvis for et svar.
Hovedbestyrelsen vil igen kontakte DKK for at få DKK til endnu engang at forsøge at få FCI til at fratage Junker sin racebetegnelse som Schæferhund, race 166.
I foråret har Schæferhundeklubben indført en procedure for kontrol af DNA i tre generationer af alle hunde, der stilles til kåring i Danmark. Samtidigt er det muligt, inden avlskåring, at kræve en race-DNA af hunde, hvor der er tvivl om hundens afstamning.
På Schæferhundeklubbens hjemmeside har vi en hvalpeliste, hvor vi opfordrer nye hvalpekøbere til at sikre sig at begge forældre til hvalpen er avlskårede.
På schæferhundeklubbens hjemmeside ligger en liste over avlskårede hanner til avlsanvendelse i DK.
HVAD KAN VI GØRE FREMOVER:
Hovedbestyrelsen, Avlsrådet og Brugshunderådet søger fortsat muligheder for at forhindre, at hunde der ikke er 100% Schæferhunde, kan deltage i Schæferhundeklubbens hovedarrangementer, det gælder både til konkurrencer og til vores udstillinger.
HUSK - Ferielukning i sekretariatet
Sekretariatet holder sommerferie i juli måned og er tilbage på kontoret igen den 1. august 2024.
Har du brug for hjælp i sekretariatets ferie, kan du kontakte Forretningsudvalget i Schæferhundeklubben pr. e-mail på mail-adressen: fu@schaeferhund.dk
Sekretariatet ønsker Schæferhundeklubbens medlemmer en god sommer.
Hovedavlsskuet 2024 er lige om hjørnet
En af årets helt store begivenheder finder sted i weekenden den 2.-4. august 2024. Så læg vejen forbi Rønnede Hallen, Eskilstrupvej 7, 4683 Rønnede og se alle de smukke repræsentanter for vores dejlige race. Se mere info på http://www.hovedavlsskue.dk/
Nyt fra kredsene
Kreds 70
Søndag d 14.7 afviklede Kreds 70 vores første officielle NW 1 konkurrence, som blev afholdt i Kolding Automobil Club. Her er gode faciliteter til at afholde NW konkurrence.
Dommere var Gitte Friis og Britta Kammersgård. Begge dommere var i gang på samme tid. Gitte var dommer på indendørs- og beholdersøg og Britta på udendørs- og køretøjssøg.
Det var en rigtig god dag med 21 deltagere, - heraf 7 HF fra kreds 70. Det blev marginaler, som skilte 1. og 2. pladsen, hvor resultaterne blev:
Samlet vinder: Jørn Christensen i tiden 01,15,73
Samlet 2. plads: Tomas Iversen i tiden 01,15,75
Samlet 3. plads: Lisbeth Pedersen i tiden 01,19,29
Vinder af
Beholdersøg: Charlotte Worm
Køretøjssøg: Lars Ginnerup
Indendørssøg: Sussie Mortensen
Udendørssøg: Jørn Christensen
9 af de 21 HF bestod med 100 point og 0 fejl. Stort tillykke til alle med de opnåede resultater
Tusinde tak for en dejlig hundedag med positive og i den grad motiverede HF og jeres dygtige hunde. Der var en fantastisk dejlig stemning.
Tusinde tak til alle hjælpere - Helen, Vibeke, Annie, Eigil, Elizabeth, Lena, Bent, Maja, Ida og Kim - uden jer ville arrangementet ikke kunne gennemføres.
Tusinde tak til Henne Pet Food, som igen var sponsor ved en af Schæferhundeklubbens Nose Work konkurrencer.
I kreds 70 er vi 28 hundeførere, som dyrker Nose Work. Lige fra begynder- til konkurrencehold.
Vi er utrolig glade for denne sport, hvor alle hunde uanset alder, kan være med. F.eks. var dagens vinder 12 år.
Har din kreds lyst og faciliteter til at afholde en Nose Work konkurrence, så send en mail til kammersgaard@vildbjerg.dk. Schæferhundeklubbens Nose Work udvalg har et Rejsehold, som hjælper jer med dommere, sekretariat, sponsorat m.m.
Det bliver ikke nemmere :-)
Elizabeth/Kreds 70
Indlæg til nyhedsbrevet kan sendes til redaktoer@schaeferhund.dk for videre behandling.